Ce este boala bipolară. Tulburarea bipolară sau depresia maniacală se manifestă prin schimbări extreme de dispoziţie. Aceste persoane se pot simţi foarte fericite timp de câteva săptămâni, ca apoi să se cufunde într-o depresie adâncă. Potrivit medicilor, durata acestor stări variază de la un pacient la altul.
Ce este boala bipolară. Fără să ia un tratament adecvat, o persoană care suferă de boala bipolară se poste confrunta cu stări de intense de depresie. Printre simptome se numără tristeţea, anxietatea, pierderea energiei şi dificultăţi de concentrare.
În situaţia în care se confruntă cu stări maniacale, pacienţii se simt euforici, ceea ce duce la o stimă de sine exagerat de mare şi agitaţie. Au comportamente nesăbuite.
Medicii încă nu au putut stabili o cauză clară a tulburărilor bipolare. Principala teorie vorbeşte despre substabţe chimice din creier care fluctuează în mod anormal. Atunci când nivelurile anumito substanţe devin prea mari, pacientul dezvoltă starea de manie.
Ce este boala bipolară. Cum se tratează
Sunt afectaţi de această boală, în egală măsură, atât femeile cât şi bărbaţii. De asemenea, persoanele care au rude care suferă de tulburarea bipolară riscă să fie diagnosticaţi cu această afecţiune.
În ceea ce priveşte diagnosticarea, trebuie să ştiţi că primul pas este excluderea altor factor care ar putea cauza schimbările de dispoziţie. Acestea pot include infecţii ale creierului sau alte afecţiuni neurologice, abuzul de substanţe, problemele cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate sau deficit de atenţie. De asemenea, pot fi şi medicamente care să poată provoca efecte ce seamănă cu semnele unei tulburări bipolare.
Diganosticul îl pune psihiatrul bazându-se pe istoria pacientului, pe starea de spirit şi simptome. Terapia pentru persoanele bipolare este o combinaţie între o terapie psihiatrică sau psihologică, care trebuie să reprezinte principala componentă deoarece tulburarea poate fi activată în formă să acută şi de către o serie de tulburări declanşatoare. Însă terapia psihiatrică asupra comportamentului este posibilă în cazul în care formă nu este atât de activă, la această trebuie ajutată şi de o terapie medicamentoasă.